Body Awareness

Uw instructeur voor deze lessen is:

Body Awareness

Gabriëlle Veenstra heeft zich geschoold in een vorm van hondentraining die een betere band met de hond en een betere presentatie in de ring kan ondersteunen: Body Awareness. Een soort fitness voor honden, waarvan de Amerikaanse Kathy Santo de initiator is. Hierbij doen honden oefeningen op speciale hulpmiddelen. Die oefeningen verbeteren de balans en de coördinatie van de beweging, trainen de spieren en verhogen het zelfvertrouwen.

Het mooie is dat de hond zelf kiest om de stappen naar de hulpmiddelen te zetten. Deze training verloopt dus zonder dwang. De hond denkt zelf na en besluit hoe ver hij gaan wil. Als hij niet meer wil, dan stopt hij. Support geven door te verleiden met een brokje, met woorden of met lichaamstaal, dat is alles wat de eigenaar doet. Verder is het aan de hond.

In een vergevorderd stadium kunnen er wel oefeningen op commando op de hulpmiddelen worden gedaan. Maar dan voelt de hond zich daar helemaal op thuis en ook bij deze manier van trainen overheerst het plezier. 

 

Zelfvertrouwen

Het prachtige effect van Body Awareness is dat de hond, al doende, verder komt in zijn lichamelijke, maar ook geestelijke ontwikkeling. Goed bewegen geeft niet alleen versterkte spieren, maar ook zelfvertrouwen. Body Awareness kan dus ook worden ingezet om honden die onzeker zijn beter in hun vel te laten zitten. Kleine stapjes, groot effect op de hond.

Bij Kynospirit worden Body Awareness oefeningen inmiddels zo nu en dan in de reguliere ringtrainingslessen opgenomen, maar er worden ook aparte lessen en workshops in aangeboden. Wie ermee heeft kennisgemaakt is enthousiast.

Body Awareness is een mooie training voor alle honden, of ze nu naar de show komen of niet. Leeftijd speel geen rol en de training is attractief voor honden van heel jong tot heel oud.

Verwacht bij Body Awareness geen spectaculair agility parcours. Dit is verfijnd hogeschoolwerk, in het kleine schuilt het grootse. Het is een fantastisch gezicht om bij je eigen hond, maar net zo bij de hond van een ander, waar te nemen hoe hij denkt en doet.

Omdat het aantal trainingen afhankelijk is van de aanmeldingen, verwijzen wij u voor de trainingstijden naar de agenda.


Is de cursus van je keuze niet meer te boeken, dan kun je ook de mogelijkheden die onder aan deze pagina staan gebruiken.

Wij bieden de Body Awareness aan als losse lessen en als vaste cursus van tien aaneengesloten lessen.

Losse lessen

Hier heb je zelf de regie wat betreft het aantal lessen. We proberen zoveel mogelijk rekening te houden met de reden waarvoor je komt trainen. Persoonlijke aandacht voor de hond en zijn (on)mogelijkheden is het belangrijkste aspect tijdens de lessen.

Cavaletti training

Cavaletti training is drie kwartier bewust bezig zijn met het gangwerk van je hond.
Wat kunnen we bereiken met deze lessen?

 • Conditie training
  • Afvallen
  • Betere prestaties tijdens sporten
 • Gangwerk aanpassen
  • Betere pas aanleren, waardoor de hond minder kans op blessures heeft.
  • Bewuster bewegen
 • Krachttraining
  • Door de Cavaletti op de juiste manier te gebruiken kunnen we sprongkracht trainen.
   • nuttig voor b.v. agility, windhondenrennen, enz.

Onderdeel van deze les is dat iedereen een logboekje krijgt waarin alle vooruitgang en huiswerk wordt genoteerd.

Body Awareness cursus 1

Bewust bezig zijn met wat Body Awareness is.
Door de juiste verhouding theorie en praktijk leer je o.a. over:

 • Warming up
 • Cavaletti
 • Basis gedragingen en die op een verantwoorde manier gebruiken
 • Anatomie van de hond

Na tien lessen krijg je een certificaat.

 

Body Awareness cursus 2

Deze cursus is een vervolg op deel 1 en gaat in op de materialen die bij Body Awareness worden gebruikt.
Je leert wat een oefening op zo'n werktuig met het lichaam van de hond doet, hoe je het goed kunt gebruiken en waarin valkuilen zitten.

Ook bij deze cursus krijg je na tien lessen weer een certificaat.

 

 

Body Awareness cursus 3

Deze cursus is een vervolg op deel 1 en 2. In deze derde cursus leren de cursisten hoe de materialen logisch kunnen worden gecombineerd. Je leert beredeneren hoe je een verantwoord parcours bouwt en beproeft met je hond of het praktisch werkt zoals je hebt bedacht.

Na tien lessen krijg je een certificaat.

Nieuwe datum is nog niet bekend

 

Bij voldoende aanmelding starten wij met een nieuwe groep.