Ploon van het Bossche Front (2010 - 2019)
Het deelnemen met onze jonge korthaar Chow Chow teef Ploon aan de Clubmatch van de Noorder Kynologen Club, herfst 2010, bracht aan het licht dat zich een uitdaging had aangediend.
Ploons moeder, en ook de drie andere Chows die ik in die periode had geshowd, voelden zich op hun gemak in de ring. Hen voorbrengen was een genoegen.
Maar die Ploon! Bij het betasten sprong ze met een ijselijke kreet zowat tegen het plafond van de hal, en rust kwam er niet meer in haar.
Tegen de planning in hadden we haar aangehouden. Een puppy, dat belooft je ideaal qua type in optima forma te gaan tonen, moet je niet verkopen. Showen en fokken waren dus het doel.
Ze was absoluut een titel waardig. Maar dan was er wel even wat op te lossen, want zonder uitstekend ringgedrag gaat een titel halen uiteraard niet lukken. Daarbij heeft een kortharige Chow de handicap gekeurd te worden samen met de langhaar. Een korthaar kan eventuele minpuntjes niet met vacht verhullen en heel wat keurmeesters zien ook nog eens liever een langhaar. Dus wil je winnen met een korthaar Chow, dan moet die echt wel héél goed in elkaar zitten, maar zich ook perfect presenteren.
De exposanten om mij heen bij dat NKC evenement vroeg ik waar in de buurt ringtraining werd gegeven. Kynospirit in Sebaldeburen, daar moest ik zijn, werd al snel duidelijk Zo meldde ik me eind 2010 bij Gabriëlle Veenstra.
De tegenvaller bleek het begin van iets moois. Want bij Kynospirit zijn we actief gebleven en niet alleen voor ringtraining. In onze tientallen jaren ervaring met hondentraining, op diverse plekken in Nederland, hebben we nog nooit zo'n bij de Chow passende expertise, maar ook rijkdom aan boeiend cursusaanbod, voor jong en oud, aangetroffen.
In de sessies bij Gabriëlle leerde Ploon, stapje voor stapje, haar vrees voor onbekende handen overwinnen. Meesterlijk was het om te zien hoe Gabriëlle dat opbouwde. Bij Kynospirit is het leidende thema bij de ringtraining dat de hond op een natuurlijke manier, uit zichzelf, zonder dwang, moet leren stralen in de ring. Waarachtig, het was doorzetten, maar dat lukte. Ik heb er ringtraining leren waarderen als een ideale manier van teambuilding met de hond.
Meteen in 2011 al vergaarde Ploon diverse CAC’s. Toen ze de eerste keer moeder werd, in april 2012, was het compleet gedaan met het getut: het puppybezoek mocht haar kroelen en ze genoot daarvan. Daarna had ze ook in de ring geen aversie meer tegen betasten. Ze kon nu leven naar haar verder bijzonder vriendelijke aard, ongehinderd door angst.
Ploon won de titels Nederlands Jeugdkampioen en Nederlands, Belgisch en Internationaal Kampioen en de dagtitels GroningenWinner’11, VDH Bundessieger'12 en Golden Winner’14 (Luik). Resultaat dat alleen maar mogelijk is na véél ringbezoek. Allengs heeft ze zich dus probleemloos getoond en ging ze het zelfs leuk vinden. Mij heeft het geleerd dat je een jonge hond met geduld aan de ring kan wennen, ook al vindt die showen uit zichzelf niet zo’n geweldig idee. Meteen toegeven aan verzet betekent: geen moeite willen doen om te oefenen en in feite dus zélf niet willen. Waarmee je naar mijn idee de hond tekort doet. Want het overwinnen van belemmeringen en uitdagingen is voor het levensgevoel van een hond net zo belangrijk en bevredigend als voor een mens.
Het is verdrietig dat Ploon net geen negen jaar oud is geworden. Te jong hebben we haar moeten laten gaan. Maar ze heeft een geweldig leven gehad, met maar liefst vier nesten. Ze was moeder van prachtige kinderen en had een 'carrière' ook nog. Mede dankzij Kynospirit is alles uit haar leven gehaald wat er in zat.
Janneke Leunissen-Rooseboom