Beterdier is een dierenpraktijk voor Osteopathie en  Complementaire geneeskunde

Uw behandelaar is dierenarts Annemarie Nijhoff

Annemarie Nijhoff houdt onder andere praktijk bij Kynospirit in Sebaldeburen.

Beterdier behandelt bewegingsproblemen, rugklachten, huidklachten en spijsverteringsproblemen bij paard, hond en kat. Ondanks goede verzorging van de eigenaar wordt elk dier wel eens ziek. Ook kan het zich opeens anders dan anders gedragen of (langdurende) klachten krijgen. Beterdier gaat op zoek naar de oorzaak van het probleem. Die oorzaak wordt tijdens een osteopathische behandeling naar voren gehaald en kan soms heel ergens anders liggen dan de symptomen doen denken. Als de oorzaak kan worden aangepakt, kan het dier niet alleen beter worden, maar ook blijven.

Bewegen is voor honden net zo belangrijk als voor paarden. Een hond moet goed kunnen bewegen om zijn plasje te kunnen doen, hij moet kunnen bewegen om te spelen of om te trainen. Zijn leven wordt veel leuker als hij zich vrij en gemakkelijk kan bewegen.

Soms wordt bewegen gehinderd door blokkades. Een paard laat een blokkade snel zien, een berijder merkt al gauw dat een paard stijf is, scheef gaat of anderszins niet zuiver loopt. Bij een hond is een blokkade moeilijker te constateren. Maar net als paarden hebben honden ook regelmatig last van blokkades. Honden lopen bijvoorbeeld scheef, snel in telgang, kunnen moeilijk de auto inspringen of hebben moeite met snel wenden in het spel. Dit zijn symptomen waaruit blijkt dat er iets aan de hand is.

Een blokkade kan ontstaan als de hond een keer een rare beweging maakt tijdens het apporteren, als hij vecht en stoeit, valt of ergens tegenop loopt waardoor hij een extreme beweging maakt. Een blokkade is eigenlijk een soort zelfverdedigingsmechanisme. Als door een extreme beweging bijvoorbeeld de tussenwervelschijf over zijn grens dreigt te draaien wordt door het zenuwsysteem met behulp van een spasme dit deel op slot gezet. Het ergste (beschadiging aan het ruggenmerg en daardoor verlamming) wordt zo voorkomen. 

 

In een geblokkeerd gewricht is een bepaalde beweging niet meer mogelijk. Vaak is een blokkade ook pijnlijk. Een blokkade is te herkennen aan verkrampte spieren rond dit gebied, veranderde doorbloeding (warme of juist koude plekken), en verandering van de huid: het haar staat anders of is anders van kleur en/of vorm of vertoont soms schuurplekken.

Een blokkade dient dus op het moment van ontstaan een doel. Alleen moet er ook weer een einde aan komen. Dat gaat niet vanzelf. Met een osteopathisch consult is de blokkade te traceren en op te heffen.

 

Het tarief voor de behandeling is € 60,00