Detectie

Uw instructeur voor deze lessen is:

Detectie is een leuke activiteit met je hond waarbij je hond op zoek mag naar een specifieke aangeleerde geur. Als beloning krijgt jouw hond zijn favoriete speeltje, een lekkere versnapering of doet hij een kort spelletje met zijn begeleider.

In samenwerking met je hond en met gebruikmaking van zijn unieke geurorgaan motiveer jij je hond op zoek te gaan naar een bepaalde geur, die mits goed verstopt, door mensen niet wordt opgemerkt. Je kan het detecteren vergelijken met wat de drugshond doet, of de hond die een bepaalde ziekte bij de mens kan opsporen maar dan recreatief en zonder gevaar.

We hoeven de hond niet te leren om zijn neus te gebruiken want het gebruik van de neus is een natuurlijke drift, in de natuur onmisbaar om te overleven.
Honden die hun neus mogen gebruiken werken intensief. Daardoor zijn ze na een korte trainingssessie al moe, voldaan en tevreden. Honden die detecteren worden ook zelfverzekerder omdat ze zonder dwang de leiding mogen nemen.
Het voordeel van Detectie, mits goed voorbereid en aangeleerd, is dat de eigenaar al best snel zelfstandig in en rond het huis met de hond aan het werk kan gaan, onafhankelijk van je lichamelijk conditie. Ook is geen grote investering in tijd of kosten noodzakelijk om een geweldige tijd met je hond te hebben.

Detectiewerk is goed te doen door jonge en oude en zelfs revaliderende honden, want de lichamelijke belasting kan minimaal zijn.

In de Detectielessen maken we een start met het aanleren van een geur (kaneel) aan je hond. Je zal versteld staan hoe snel je hond dit op kan pakken. Daarna gaan we het geleerde rustig uitbreiden en verfijnen.

Neem jij je enthousiasme, je hond en voldoende beloningssnoepjes of zijn lievelingsspeelgoed mee? Dan zorgen wij voor de rest!